Lydreduksjon
Lydreduksjon i bygninger er viktig for å oppnå et godt inneklima. Alle typer mineralull med en minimumstetthet på 13 kg/m3 kan brukes til lydisolering i veggens hulrom. Ikke bruk mineralull tykkere enn hulrommet, da dette forårsaker buler på de ferdige overflatene. Ledningsgjennomføringer må ikke danne stive forbindelser mellom de to vegghalvdelene.


For at den forventede lydisolering skal oppnås, må alle tilslutninger til andre bygningsdeler være tette. Ved tilslutning mot andre gipsplatekonstruksjoner vil forskriftsmessig sparkling normalt gi tilstrekkelig lydtetting. Større sprekker enn tre millimeter, skal det benyttes kjemisk herdende sparkelmasse.
Mot andre materialer benyttes det polyetenduk og elastisk fugemasse. Der det monteres flere lag plater, påføres fugemassen ved det innerste platelaget. Det anbefales å benytte fugemasse med elastisk kvalitet og ikke plastisk.
Der fugen skal plasseres i det ytre gipsplatelaget, anbefales det å bruke kantskinne KS13 mellom platen og tilstøtende konstruksjon. Kantskinnen påføres før gipsplaten monteres. Bunnfyllingslist benyttes.
Lydfuger
Hvor vegger er koblet til bygningsdeler av andre materialer enn gips, må lydfuger utføres i henhold til prinsippene som er vist.
Lyd- og tetningsfuger
For lyd- og tetningsfuger brukes egnet elastisk fugemasse -. 8 – 10 mm fugebredde passer til fugedybden på 12,5 mm. Dersom skjøten skal plasseres i det ytre gipsplatelaget, anbefales det å bruke kantskinne KS13 mellom platen og skjøten. Kantskinnen monteres før gipsplaten monteres.
Lydtetting
Ventilasjonskanaler og rør som passerer gjennom vegger svekker lydisolasjonen. For å redusere lydover-føring gjennom elektriske installasjoner montert i lydklassifiserte vegger, må uttakene forskyves med minst ett stenderfakk. Forskyves minst 600 mm sideveis eller 800 mm i høyde.
El-installasjon – brann
I brannklassifiserte vegger må hulrommet utfylles med stenull i de stenderfag hvor det installeres el-boks, som ikke er brannklassifisert. Gjelder ikke vegger i klasse (EI 120) hvor el-bokser krever spesialprosjektering.

El-installasjon – lyd
I vegger som skal oppfylle bestemte krav til lyd-isolering er det nødvendig å unngå lydtransmisjon gjennom el-bokser og rør. Fra veggside til veggside må el-bokser forskyves horisontalt med min. 600 mm eller vertikalt med min 800 mm. El-bokser som ikke benyttes må proppes.

Innfesting ved slisset spor i gipsen
I flere tilfeller er det lydmessige krav om at den tilstøtende konstruksjonen skal brytes med min. 10 mm fuge. Festet skal da utføres på en og samme side av fugen. Dette gjelder ikke for dobbeltvegger med helt like adskilte stenderverk. Her utføres festet på begge sider av fugen.

Lydtetting Lydtetting rundt rør med fugemasse.
Lydklasser
Lydklasse < 36 dB

Lydfuge er ikke nødvendig.
Lydklasse < 44 dB

Lydfuge på den ene siden.
Lydklasse < 44 dB

Lydfuge på begge sider.
Tilslutte bygningsdeler av andre materialer enn gips
Der hvor vegger tilsluttes bygningsdeler av andre materialer enn gips, skal det utføres lydfuger i henhold til de viste prinsippene.
Ved sammenføyninger mellom gipsplater som ikke sparkles, bør det av lydmessige årsaker legges inn en lydfuge.
Lyd- og tetningsfuger
Til lyd- og tetningsfuger benyttes spesialtilpasset lydfugemasse – Knauf fugemasse nr. 1. En fugebredde på 8–10 mm passer til en fugedybde på 12,5 mm.
Dersom fugen skal plasseres i det ytterste gipsplatelaget, anbefales det å bruke kantskinne KS13 mellom plate og fuge. Kantskinnen monteres før gipsplaten festes. Ved fuger mot hulrom brukes skumprofiler eller lignende som bunnfylling for fugemassen.
Som alternativ til fugemasse kan topp- og bunnskinner med påmonterte gummilister bestilles for tørrfuging.

Eksempel på tilsluttning av gips mot stålkarm.

Lyd- og tetningsfuge ved tilslutninger til tilstøtende vegger av andre materialer enn gips.
Luftlydisolasjon
En veggs evne til å redusere luftlyd fra et rom til et annet kan være av vesentlig betydning, og det er satt diverse krav til lydreduksjon i dB etter type bygg, funksjon og bruk.
Lydreduksjonen i våre beskrevne veggkonstruksjoner forventes å gi oppgis i R’w og R’w+C, med blå bakgrunn i veggtabellen. Apostrofen angir at det er feltverdier, som også NS 8175 setter sine krav etter. Norgips har i sin praksis redusert resultatene fra laboratoriemålte og teoretisk beregnede verdier, Rw, med 4 dB når vi oppgir verdiene i veggtabellen. Lydverdiene gjelder senteravstand c/c 450 mm. For c/c 600 mm kan man forvente 1-2 dB høyere verdier.
Veggtabellen tar utgangspunkt i dB+ profiler, med eller uten isolasjon, forskjellige gipsplatevarianter og antall lag med disse, når lydreduksjonstallet måles eller beregnes. Ved bruk av forsterkningsstender med tykkere gods i enkle vegger, reduseres lyd-reduksjonstallet i noen tilfeller opptil 8 dB. Normalt er denne verdien 5-6 dB, avhengig av konstruksjonstype.
Sjaktvegger og doble vegger er ikke så sensitive som enkle vegger når det kommer til godstykkelse, og kan i de fleste tilfeller forholde seg til oppgitt R’w verdi for dB+ profilene.
Det er ikke tatt hensyn til gjennomføringer eller installasjoner i lydreduksjonstallet. Gjennomføringer kan redusere resultatet med 5-10 dB, og bør derfor unngås hvor det ønskes en høy lydisolering.
Flanketransmisjon
God lydisolering kan ikke oppnås bare ved å etablere en lydisolerende vegg. For å unngå at lyden transmitteres gjennom gulv, tak eller flankerende vegger, må disse være av minst samme lydmessige kvalitet som veggen. Hvor dette ikke er tilfelle, er det nødvendig å bryte de tilsluttede bygningsdelene.

- Min. 150 mm betong
- Min. 20 mm fuge utfylt med mineralull. Ikke nødvendig ved betongtykkelse > 250 mm
- Lydtetting fugemasse
- Feste pr. 400-600 mm
Hulromsisolering
Kravene til omfang og type isolasjonsmateriale fremgår av veggtabellen. Arbeidsmessig er det en fordel å kle den ene siden av veggen før isolasjonen legges. Ved brannkrav til konstruksjonen skal isolasjonen være festet hver 350 mm gjennom stenderryggen med skruer eller bruk av Clip-up / isolasjonsholder. For vegger over 3500 skal isolasjonen være fastholdt uavhengig om veggen har et brannkrav. Veggene skal utføres med den hulromsisoleringen som er oppgitt. Bruk av mineralull er forutsatt på grunn av lydegenskaper, men der det er beskrevet steinull må slik isolasjon benyttes, og være fastholdt for å oppnå angitt brannmotstand.

Isolasjonsholder Clip-Up for innfesting av isolasjon i høye vegger. Med dobbeltsidig tape og skruehull.
Feste ved fuger
I flere tilfeller er det lydmessige krav om at den tilstøtende konstruksjonen skal brytes med min. 10 mm fuge.

1. Festet skal da utføres på en og samme side av fugen.

2. Dette gjelder ikke for dobbelt vegger med helt like adskilte stenderverk. Her utføres festet på begge sider av fugen.
Lydteori: Grunnleggende begreper, lydabsorpsjon og målemetoder
Du kan lese mer om lydteori og sentrale begreper som lydabsorpsjon, målemetoder, absorpsjonsklasser, romakustikk og etterklangstid som påvirker lydmiljøet på denne siden. Gå til lydteori

Norgips veggtabell
Få rask oversikt over Norgips’ veggløsninger, inkludert lyd- og brannverdier, makshøyder og platetyper. Veggtabellen gir detaljert informasjon om EI-klassifisering, lydreduksjon og ulike gipsplater, slik at du enkelt finner riktig løsning. Den dekker åtte veggtyper, fra enkle gipsvegger til spesialvegger som sjaktvegger og Nail It-systemer.
Har du spørsmål til våre produkter?
Har du et prosjekt du vil diskutere med oss? Vi hjelper deg med å finne gode løsninger.