Lydteori: Grunnleggende begreper, lydabsorpsjon og målemetoder
Lydteori omfatter forståelsen av hvordan lyd oppfører seg i rom og bygg. På denne siden gir vi deg en oversikt over sentrale begreper som lydabsorpsjon, målemetoder, absorpsjonsklasser, romakustikk og etterklangstid som påvirker lydmiljøet.


Terminologi og målemetoder
Luftlydisolasjon: NS 8175 beskriver en konstruksjons evne til å isolere mot luftlydoverføring i bygninger ved reduksjonstallet R`w.
Trinnlydnivå: NS 8175 beskriver en konstruksjons evne til å overføre lyd fra fottrinn, dunking o.l. i bygninger ved tallet Ln,w.
Velg aktuell bygningstype og trinnlydnivå eller luftlydreduksjon. Lydklasse C er minimunsklassen i byggteknisk forskrift.
Lydabsorpsjon
Et materiales lydabsorpsjon er et uttrykk for hvor stor en del av den innfallende lydenergien som absorberes per flatenehet. Dette uttrykkes ved absorpsjonskoeffisienten.
Varierer fra 0 – 1,0:
= 1,0 svarer til 100 % lydabsorpsjon
= 0,0 svarer til 0 % lydabsorpsjon
Dette er verdien for lydabsorpsjon målt per 1/3 oktav og er en eksakt verdi. Den måles i henhold til ISO 354 og forteller i detalj hvor god en lydabsorbent er.
Praktisk absorpsjonskoeffisient brukes ved beregninger av etterklangstid og angis per hel-oktav som gjennomsnitt av tre 1/3 oktavs målinger. Beregnes i henhold til ISO 11654 og er en praktisk verdi. En vektet lydabsorpsjonskoeffisient som maksimalt må avvike 0,1 fra P-verdiene i henhold til ISO 11654.
Absorpsjonsklasser
Absorpsjonsklasser A til E samt ikke klassifisert er en ny klassifikasjonsmetode beskrevet i standarden ISO 11654. Produktets absorpsjonsegenskaper sammenlignes med en referansekurve hvor kravet til maksimal avvikelse er 0,10. Dette er en noe mindre nøyaktig angivelse enn de øvrige metoder.
Akustikk
Akustikk er en viktig del av inneklimaet. Vi henviser til de krav for luftlydisolasjon og trinnlydsisolasjon slik de står anført i NS 8175, som også gir krav til etterklangstid, lydnivå fra tekniske installasjoner og lydnivå fra utendørs lydkilder. NS 8175 kan kjøpes fra Standard Norge.
Lyd
- Det menneskelige øre kan oppfatte lyd i frekvensområdet 20-20000 Hz. Den største følsomheten ligger i området 1000-6000 Hz og avtar mot lavere og høyere frekvenser.
- Det menneskelige øre oppfatter ikke lav- og høyfrekvent støy likt.
- Høy lydabsorpsjon omkring 4000 Hz er særlig viktig i skoler og barnehager hvor aktive barns stemmer er dominerende opp til over 4000 Hz.
- Et lydnivå på 20 dB vil oppleves som helt stille, og en normal samtale tilsvarer omtrent 60 dB. 120 dB er smertegrense og skadelig for hørselen.
- En stigning på 8-10 dB oppfattes som en fordobling av lydnivået.
Romakustikk
Romakustikk er uttrykk for lydens fremtreden i et rom. Det vesentlige er at ønsket lyd som musikk og tale kan høres og oppfattes mens forstyrrende bakgrunnsstøy begrenses. Styring av lydreflekser, ønskede så vel som uønskede, kan skje gjennom rommets geometri, størrelse og de valgte byggematerialene.
Himlingen er ofte det mest hensiktsmessige sted å anbringe lydabsorbenter. Demping av uønskede lydreflekser kan f.eks. oppnås med perforerte gipsplater. Produkter fra Danoline kan brukes på vegger og i himlinger. Les mer om akustikkprodukter her
Etterklangstid
Rommets akustikk beskrives ofte ved etterklangstiden som er den tid det går fra en lydgiver stanses og inntil lydtrykknivået er redusert med 60 dB. Kort etterklangstid gir de beste muligheter for et klart lydbilde og minimerer sjenerende bakgrunnsstøy.
Lang etterklangstid gir dårlig taleforståelse og medvirker ofte til et dårlig inneklima. Typiske etterklangstider går fra 0,3 sek. i f.eks. kinoer med surround stereoanlegg, til 7,0 sek. i meget store katedraler.
Se våre akustikkløsninger
I Norge tilbringer vi i gjennnomsnitt 21,4 timer av døgnet innendørs. Rommene vi oppholder oss i påvirker oss. Vi trives bedre i rom med behagelig estetikk og akustikk. Med gode akustikkløsninger er det mulig å skape lekre rom – både for øye og øre.
Har du spørsmål om akustikk?
Har du et prosjekt du vil diskutere med oss? Vi hjelper deg med å finne gode akustiske løsninger.