Brannteknisk klassifisering av vegger og himlinger
Vegger og himlinger kledd med Norgips-plater gir effektiv brannbeskyttelse, men for å oppnå riktig brannteknisk klassifisering er det avgjørende at konstruksjonen utføres nøyaktig. Ved riktig montering kan vegger oppnå opptil EI60 uten behov for spesialfugemasse. På denne siden går vi gjennom hvordan du sikrer røyk- og branntetting, hvilke krav som gjelder for brannsikre vegghøyder, og hvilke standarder som regulerer brannmotstand i vegg- og himlingskonstruksjoner.


Generelt om brann i bygninger
Brannteknisk klassifisering av materialer og bygningsdeler er behandlet generelt i Byggteknisk forskrift. Risikoklassene er minimumskrav i henhold til Veiledning til Teknisk forskrift i Plan- og Bygningsloven.
Brann er ild med ukontrollert forløp og starter gjennom antenning. Ved en brann kan det inntreffe et stadium der overtenning skjer. Når temperaturen er over 600°C, kan man generelt si at en overtenning inntreffer. Hvor raskt brannen utvikles (tiden til over-tenning) kommer an på hvor mye brennbart materiale/overflater og oksygen som finnes i rommet.
Brann er en forbrenningsprosess. En brann krever brennbart materiale, høy temperatur og oksygen. Derfor deles det inn i tre faktorer som må være oppfylt for at brann kan starte og opprettholdes:
1. Brennbart materiale
2. Høy temperatur
3. Oksygen
Brannforløp tre faser:
- ANTENNINGSFASEN Vil i de fleste tilfeller være over i løpet av 5-10 min.
- FLAMMEFASEN I denne fasen er det overtenning. Rommet er fylt med flammer.
- AVKJØNINGSFASEN Når det ikke lenger er brennbart material igjen eller brannen er slukket, starter denne fasen.
Valg av produkter er viktig for å begrense brannutvikling.
Byggteknisk forskrift
- Byggverk skal prosjekteres og utføres slik at det er liten sannsynlighet for at brann skal oppstå, utvikle og spre seg. Det skal tas hensyn til byggverkets bruk og den nødvendige tiden for rømning og redning.
- Materialer og produkter skal ha egenskaper som ikke gir uakseptable bidrag til brannutviklingen. Det skal legges vekt på muligheten for antennelse, hastigheten av varmeavgivelse, røykproduksjon, utvikling av brennende dråper og tid til overtenning.
Brannteknisk klassifisering av materialer og bygningsdeler er behandlet generelt i Byggteknisk forskrift (TEK17): Veiledning til kapittel 11 Innledning. På bakgrunn av branntekniske beskrivelser i TEK17 er gipsplater og gipsplatens egenskap som regel meget godt egnet. Det finnes gipsplater med ulike egenskaper som kan benyttes avhengig av hvilke krav som stilles til konstruksjonen.
De ferdigproduserte gipsplatene består av en gipskjerne med kartong på begge sider. Gipsens varmekapasitet og innhold av krystallbundet vann er årsak til gipsplatenes gode branntekniske egenskaper.
Under et brannforløp skal det store energimengder til for å frigjøre krystallbundet vann. Det betyr at temperaturen på baksiden av en gipsplate holdes under ca. 100°C, inntil det krystallbundne vannet er fordampet. Hvis gipsplaten utsettes for vedvarende relativ høy varmepåvirkning, fordamper det krystallbundne vannet og gipsplaten begynner å kalsinere. Gipsplatens styrke og brannmotstandsevne svekkes.
Gipsplaten er ubrennbar og avgir lite røyk. Røyk-avgivelse kan komme av kartongen som er på gipsplaten. I henhold til NS-EN 13501-1 er en gipsplate definert som A2- S1,d0 og K210.
Valg av risikoklasse
Risikoklassene er minimumskrav i henhold til Veiledning til Teknisk forskrift i Plan- og Bygningsloven. Avhengig av bygningens bruk, beliggenhet og andre forhold, f.eks. manglende mulighet for effektiv innsats av brannvesenet på tidlig tidspunkt, kan det være nødvendig å plassere den i en høyere risikoklasse. Et godt eksempel er omsorgsboliger, hvor slik bedømning alltid bør gjøres.
Det skal også tas hensyn til om det gjelder bærende eller ikke-bærende konstruksjoner. Forøvrig henvises til Teknisk forskrift til Plan- og Bygningsloven, samt veiledningen til denne.
Brannteknisk klassifisering av vegger og himlinger
Vegger og himlinger kledd med Norgips-plater gir effektiv brannbeskyttelse. For å sikre ønsket resultat er det avgjørende at konstruksjonen utføres nøyaktig og med tette overganger til tilstøtende bygningsdeler.
For å tette mot røyk og branngasser gjennom konstruksjoner opp til og med EI60, hvor spalten mellom platekledning og tilstøtende flate er under 10 mm, er det ikke nødvendig å bruke en brann-teknisk fugemasse – det er tilstrekkelig å fuge tett på begge sider av konstruksjonen med vanlig, elastisk akrylmasse. Dette ivaretas ofte med den tetting som kreves av hensyn til de lydmessige egenskapene for konstruksjonen.
Vegghøyder med brannklassifisering
Norgips veggtabell har tidligere begrenset branndokumentasjonen opp til en vegghøyde på 4 meter, hvor vegghøyder over dette bør prosjekteres særskilt av RIB. I Europeisk Standard EN 15254-3:2019, utvidet anvendelse av resultater fra brannmotstandstester (EXAP), gis eier av referansetest mulighet til å beregne en økning av vegghøyde opp til 3 meter ut over høyden som fysisk er testet i brannovn. Standarden gir tydelige kriterier for en trinnvis økning av vegghøyden basert på referanseresultater og regler rundt endring av materialer og/eller konstruksjon. Som en del av Norgips internkontroll inngår løpende testing av egenproduserte plater i eget laboratorium, samtidig tester vi jevnlig vegg og himlingskonstruksjoner i interne og eksterne brannlaboratorier for klassifisering av brannytelse etter gitte EN standarder. Testrapportene fra eksterne brannlaboratorier brukes som underlag for dokumentasjon av brannklassifiserte vegghøyder.
I vår veggtabell har vi startet arbeidet med å beregne vegghøyder som overholder brannklassen oppgitt i minutter. I første omgang for ikke-bærende lette skillevegger med et enkelt stålreisverk og kledning på begge sider.
Den maksimale vegghøyden er satt opp under kolonnen ‘EI klassifisert’ og har rød bakgrunnsfarge lik brannklasse kolonnen, for å indikere at det er verdier knyttet opp mot brannkrav.
Oppgitt maks høyde tar hensyn til både utvidet anvendelse av brannmotstandstester og stenderens egne begrensninger i forhold til utbøying, uavhengig av brannklassifisering. Dette må sees i sammenheng med c/c-avstandene som er oppgitt i kolonnene under ‘Vegghøyde (mm) uten EI’.
Det kan altså være nødvendig å bygge veggen med c/c 450 for å kunne oppnå maks vegghøyde.
For sjakt- og doble vegger gjelder fortsatt at høyder med brannkrav over 4 meter særskilt skal prosjekteres av RIB, med mindre annet er oppgitt.
Vegger med forsterkningsstål (CF) kan runde verdiene under ‘EI klassifisert maks høyde’ opp til nærmeste hele meter, ut over dette må RIB prosjektere.
Brannmessig / fastholdt mineralull
Brannmessig hulromsisolering skal være fastholdt og utført med den type og densitet mineralull som er beskrevet i veggtabellen. Å feste isolasjon kan for eksempel utføres ved hjelp av en lang gipsskrue (til tolags gips) hver 350 mm gjennom stenderryggen, eller med Clip-Up isolasjonsholder.
Nedforet himling i rømningsvei
Nedforet himling i rømningsvei
Tek 17 § 11-9, og pkt C
Nedforet himling i en rømningsvei kan bidra til økt fare for brannspredning. Brannspredning i hulrom over himlingen kan være vanskelig å få oversikt over, og dermed også å kontrollere og slokke.
Overflater og kledninger i hulrom over himlingen må ha minst like gode branntekniske egenskaper som overflatene og kledningene i rømningsveien for øvrig. Øvrige rom med nedforet himling prosjekteres i henhold til Byggteknisk forskrift. Norgips mener her at det klart må skilles mellom ett- og to-lags konstruksjoner. For vegger med to lag og 12,5 mm gipsplater på hver side vil sparkling av skjøter og skruer ikke ha noen betydning for brann-motstanden under forutsetning at platene er korrekt montert med forskutte skjøter.
For vegger med kun ett lag på hver side, klassifisert til 30 eller 60 minutter, vil imidlertid sparklingen ha betydning for veggens isolasjonsevne og for røyktett-heten. Norgips anbefaler derfor alltid sparkling av en slik konstruksjon. Dette vil gjelde enten det er hulrom over nedforet himling, eller for et helt veggfelt.
El-bokser / gjennomføringer i brannklassifiserte vegger
I vegger med innebygde elektriske bokser må hulrommet bak boksen fylles med isolasjon. Elektriske bokser på motsatt veggside må være forskjøvet med minst en stolpebredde. Stikkontakter til elektriske installasjoner og lignende forskyves minst 600 mm horisontalt og /eller 800 mm i vertikal retning. Ved montering av for eksempel EL-boks og gjennomføringer for kabler, kanaler, luftåpninger og rør, må det benyttes produkter med dokumentert brannmotstand for bruk i den aktuelle konstruksjonen.

Branntetting av gjennomføringer i brannklassifiserte vegger.

Norgips veggtabell
Få rask oversikt over Norgips’ veggløsninger, inkludert lyd- og brannverdier, makshøyder og platetyper. Veggtabellen gir detaljert informasjon om EI-klassifisering, lydreduksjon og ulike gipsplater, slik at du enkelt finner riktig løsning. Den dekker åtte veggtyper, fra enkle gipsvegger til spesialvegger som sjaktvegger og Nail It-systemer.
Har du spørsmål til våre produkter?
Har du et prosjekt du vil diskutere med oss? Vi hjelper deg med å finne gode løsninger.